PAIKKA AUKI

OsaamismerkitJokaiselle meille kertyy erilaista osaamista myös koulumaailman ulkopuolelta. Vapaa-ajalla olet oppinut tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa, harrastuksissa sinusta on kuoriutunut vahva tiimipelaaja, työpaikalla kaikki työtehtävät valmistuvat ajallaan ja vapaaehtoistoiminnassa pitelet monia lankoja käsissäsi yhtäaikaa. Huomaat oppineesi näitä asioita, mutta miten sanoittaa ja todistaa tämä osaaminen työnhaussa? Vastaus on osaamismerkeissä.


Mikä on osaamismerkki?

Osaamismerkki on digitaalisessa muodossa oleva kuva, jonka tietoihin on kirjoitettu infoa merkin haltijan osaamisesta. Merkin tarkoitus on antaa jossakin muualla kuin koulussa hankitulle osaamiselle jokin todistus. Jos esimerkiksi kirjoitat työpaikkahakemukseesi olevasi hyvä tiimipelaaja, yhteistyötaidot -merkki voisi olla vahvistus tai todistus asialle.

Tulevaisuuden työelämätaidot -merkkiperheen on kehittänyt Opintokeskus Sivis. Merkkiperhe on valittu huolella koskemaan taitoja, jotka ovat tärkeitä työelämässä tänä päivänä. Nämä taidot ovat sellaisia, joita työnantajat ovat arvostaneet työntekijöissään. Paikka auki -ohjelman teettämässä tutkimuksessa (10/2019) lähes 90 % työnantajista on tyytyväisiä Paikka auki -työntekijän työskentelyyn. Yllä mainitut taidot nousevat silloin usein esiin.

Osaamismerkit ovat jo vahvasti käytössä koulu- ja yritysmaailmassa sekä järjestökentällä. Monet tahot myöntävät erilaisia, omiin tarkoituksiinsa suunniteltuja merkkejä. Paikka auki -työntekijöille merkkejä myöntää koordinaatiohankkeen järjestötyönantaja Nuorten Ystävät ry. Merkki on maksuton.

Miten haen osaamismerkkejä?

Ensimmäisenä sinun tulee täyttää tämän sivun lopusta löytyvä lomake. Lomakkeen lähetettyäsi saat sähköpostiisi parin päivän kuluessa linkit, joista pääset tutustumaan osaamismerkkeihin ja hakemaan niitä.

Jokaisella merkillä on omat kriteerit, jotka hakijan tulee täyttää. Hae niitä merkkejä, joihin sinulta löytyy osaamista. Hakemuksessa on vain muutama kysymys, eikä se sisällä testejä tai edellytä erillisiä suorituksia. Vastauksia ei tarvitse kirjoittaa pitkästi, mutta kuitenkin niin, että myöntäjälle tulee selväksi sinun osaamisesi. Sen jälkeen lähetät hakemuksen. Voit itse päättää, onko hakemukseesi kirjoitettu teksti julkisesti luettavissa. 

Koordinaatiotiimin ohjelmakoordinaattorit Ira ja Anu lukevat hakemuksen ja tekevät päätöksen myöntämisestä. Kun sinulle myönnetään ensimmäinen merkki, saat sähköpostilla linkin osaamismerkkipassin perustamiseen ja ohjeet merkin vastaanottamiseen. Osaamismerkkipassissa voit säilyttää ja jakaa sinulle myönnettyjä merkkejä sekä täydentää merkkejäsi osaamisen karttuessa.

Tutustu osaamismerkkeihin Osaamismerkit-podcastin avulla

Osaamismerkit-podcast #1 / Mitä ovat osaamismerkit?

Osaamismerkit-podcast #2 / Tulevaisuuden työelämätaidot -merkkiperhe

Osaamismerkit-podcast #3 / Arvostaako työnantaja osaamismerkkejä?


Miksi hakea?

Merkeillä tunnistat ja tunnustat omaa osaamistasi sekä pystyt sanoittamaan sitä paremmin. Merkit luovat lisäarvoa ja uskottavuutta työhakemuksellesi. Ne auttavat sinua markkinoimaan osaamistasi. Ne voivat myös auttaa sinua löytämään piilotaitoja, joita et tiennyt tai ymmärtänyt sinulla olevan.

Tulevaisuuden työelämätaidot -merkkiperhe

Entiset tai nykyiset työntekijät voivat hakea osaamismerkkejä Tulevaisuuden työelämätaidot -merkkiperheestä, joihin kuuluvat seuraavat merkit:

  • luovuus
  • oppimiskyky
  • yhteistyötaito
  • monikulttuurisuustaito
  • itsenäinen työskentely
  • digiosaaminen
  • viestintäosaaminen
  • organisointitaidot

Täytä lomake ja saat osaamismerkkien hakulinkit sähköpostiisi!

Haluan hakea merkkiä, mutta en ole Paikka auki -työntekijä.

Ei hätää! Esimerkiksi luomalla oman osaamismerkkipassin Open Badge Factoryyn, voit hakea kaikille avoinna olevia merkkejä.


Lisää osaamismerkeistä


Tulevaisuuden työelämätaidot -merkkiperheen ovat kehittäneet Opintokeskus Sivis ja konsulttiyritys Accenture. Siitä, miten ja miksi kaikki sai alkunsa, voit lukea lisää Heidi Ristolaisen (Sivis) ja Lotta Etton (Accenture) blogitekstistä.

Youth Against Drugsin projektipäällikön Sami Sorjosen blogitekstissä pääset lukemaan osaamismerkeistä hyvin käytännön tasolla, kun Sami kertoo askel askeleelta, miten hän päätyi ottamaan osaamismerkit käyttöönsä.

Kiinnostaako osaamisen tunnistaminen?

Aiheeseen voit tutustua alla olevan tallenteen avulla. Tallenne on peräisin Paikka auki -verkkotreffeiltä 11.11.2020. Verkkotreffeillä keskusteltiin seuraavista aiheista: 

> Oman osaamisen näkyväksi tekeminen ja esille tuominen

> Osaamisen hyödynnettävyys elämän eri alueilla

> Välineitä osaamisen esilletuomiseen

Teemasta kertomassa Lotta Pakanen, asiantuntija, Opintokeskus Sivis.