Työhaastattelu on näytön paikka

03.02.2020

Jännittävä hetki edessä, työhaastattelu. Miten valmistautua, miten selviytyä siitä hienosti? Diakonissalaitoksen HR:n tiimissä työskentelevä Kaisa Hakala kysyi lähipiirin nuorilta ajatuksia työhaastatteluista. Hän lähestyi asiaa sekä nuorten näkökulmasta että omasta näkökulmastaan. 17-22 -vuotiaat nuoret vastasivat kysymyksiin: mikä työhaastattelussa jännittää, miten tehdä tilanteesta helpompaa sekä miten olen työhaastattelussa.


Kaikkia jännittää - myös haastattelijaa

Eniten nuoria jännittää, ettei saa työpaikkaa. Olisi kiva tietää, mitä tullaan kysymään. Mietityttää, millaisia ovat haastattelijat? Olisivatpa he ystävällisiä. Mitä minusta ajatellaan? Pitävätkö haastattelijat minua vätyksenä, laiskimuksena? Pelottaa, että sanoo jotakin tyhmää, mitä ei edes tarkoita. Pelottaa, että nolaa itsensä, jos ei ymmärrä kysymystä tai ei osaa vastata. Viralliselta tuntuva tilanne ylipäätään jännittää.

Haastattelu on jännittävä tilanne, myös haastattelijalle. Haastattelun tarkoitus ei ole nolata ketään, vaan löytää sopiva työntekijä. Kaikille haastattelussa mukana oleville on tärkeää ylläpitää hyvää ilmapiiriä. Jännittyneisyys on okei ja se kertoo vain siitä, että tilanne on tärkeä. Ei siis tarvitse pelätä, että jännitys pilaisi mahdollisuutesi saada työpaikka. Jännitystä ei pidä pelätä liikaa, siitä voi olla apuakin. Pieni jännitys nimittäin auttaa usein olemaan valppaampana.

Hengitä syvään ja ole rento!

Nuoret kertoivat erilaisia keinoja, miten lieventää jännitystä. Omia puheenvuoroja voi harjoitella etukäteen. On hyvä miettiä, mitä tullaan mahdollisesti kysymään ja mitä itse haluaa sanoa. Voi käydä läpi etukäteen omat vahvuudet ja kehittämisen kohteet tai miksi haluaa juuri tämän työn. Myös oma ansioluettelo (CV) ja oma hakemus on hyvä käydä läpi vielä ennen haastattelua. Työnantajaan kannattaa tutustua etukäteen esimerkiksi heidän nettisivuillaan tai sosiaalisessa mediassa. Etukäteen on hyvä kaivaa esiin kaikki tarvittavat paperit valmiiksi, kuten todistus/todistukset tai mahdolliset arvioinnit aikaisemmista tehtävistä.

Syvään hengittäminen auttaa ennen haastattelua sekä yritys olla mahdollisimman rento. Tärkeänä nuoret pitivät myös, että verensokerit ovat kohdillaan eli muistaa syödä ja juoda hyvin ennen haastattelua. Mieli on tyynempi, kun nukkuu hyvin. Lisäksi työhaastatteluun halutaan pukeutua niin, että antaa itsestään asiallisen kuvan.

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua, se rauhoittaa. Haastattelussa sinulle tarjoutuu tilaisuus näyttää, miksi juuri sinut tulisi valita. Ennen haastattelua suosittelisin kertaamaan työpaikkailmoituksen, pohtimaan vastauksia yleisimpiin haastattelukysymyksiin sekä pohtimaan kysymyksiä, joita itse voit kysyä haastattelijalta. Muista myös katsoa, missä haastattelu pidetään ja kuinka kauan matkaan tulee varata aikaa. Ja tosiaan, ota mahdollisesti tarvittavat paperit mukaan ja kokoa ne yhteen jo ennen haastattelupäivää. Pukeutumisen suhteen tärkeintä on, että vaatteet ovat siistit ja ehjät.

Ole oma itsesi - hymyile ja istu selkä suorassa

Nuoret kuvasivat, minkälaisia he pyrkisivät olemaan haastattelutilanteessa. Positiivista asennetta nuoret korostavat. Myös rentoutta pidetään hyvänä ominaisuutena. Hymyllä antaa hyvän kuvan itsestään. Reippaus on plussaa, kuten kunnon käden puristus. Nuoret muistuttavat ryhdistä: on parempi istua selkä suorassa. Nuoret myös haluavat esittää kysymyksiä haastattelussa, kuten millaisia työtehtäviä on tiedossa, millainen työympäristö on tai minkälaiset ovat työajat. Muistetaan olla kohteliaita ja käyttäytyä hyvin. Small talkiakin voidaan heittää. Tärkeintä on olla oma itsensä ja osoittaa innostusta tehtävää kohtaan.

Työhaastattelussa pyritään selvittämään, kuinka hyvin hakija sopii tehtävään ja haastattelija asettaa kysymyksiä sen mukaan. Tyypillisesti haastattelija haluaa selvittää tavoitteesi, arvomaailmasi ja osaamisesi. Ensivaikutelma on tärkeä. Hän kiinnittää huomiota vuorovaikutustaitoihisi ja motivaatioosi. Voit esittää kiinnostustasi esimerkiksi kysymällä kysymyksiä jo haastattelun aikana. On muuten myös fiksua huomioida haastattelijat tasapuolisesti, jos heitä on enemmän kuin yksi.

Kaikki haastattelut ovat erilaisia. Vastauksia haastattelijan kysymyksiin on hyvä miettiä hetki. Näin vastauksestasi muodostuu todennäköisesti selkeämpi. Eikä haittaa, vaikka tulee hiljaisia hetkiä. Tärkeintä vastauksissa on olla rehellinen, vaikkakaan kaikkea ei tarvitse kertoa. Omaa luonnetta voi tuoda esille, hymy ja positiivinen asenne ovat erityisen tärkeitä. Myös eleillä ja ilmeillä luot kuvaa itsestäsi. Osaamisella on merkitystä, mutta lisäksi työnantaja haluaa palkata hyvän tyypin, jonka persoona sopii tiimiin.

Haastattelun jälkeen on hyvä pohtia, mikä meni hyvin ja missä voisi parantaa. Jos ei tärpännyt, ei kannata lannistua. Työnhaku voi joskus olla rankkaa ja aikaa vievää. Voit hyvillä mielin onnitella itseäsi haastatteluun pääsemisestä. Se on jo iso onnistuminen. Haastattelukokemuksesi on arvokas seuraavaa haastattelua ajatellen. Ja mitä enemmän käy haastatteluissa, sitä vähemmän niitä jännittää!

Onnea työhaastatteluun!

Lopuksi vielä kiitos, kun vastailitte kysymyksiini: Ella, Aarre, Kassu, Kristiina, Roope, Hanna, Ella, Julia, Ines, Nea, Oona ja Emmi. Onnea tuleviin työhaastatteluihin myös teille!

Kirjoittaja Kaisa Hakala työskentelee Diakonissalaitoksen henkilöstöpalveluiden (HR) tiimissä ja vastaan muun muassa rekrytointiprosessista. Kaisa Hakala

Henkilöstöasiantuntija
Diakonissalaitos