Tähtäimessä opinnot

29.06.2021

Kesällä 2020 Janniina Tapio oli pettynyt. Takana oli raskas koronakevät ja haku ammattikorkeakoulun sosionomi-opintoihin oli mennyt mönkään. Janniina ajatteli, ettei kestäisi olla vaan kotona, joten jostain olisi saatava vaikka töitä.

Kun hän selaili TE-toimiston avoimia työpaikkoja, hänen silmiinsä osui merilappilaisen Kriisikeskus Turvapoijun työpaikkailmoitus. Kemin Turvapoijuun haettiin järjestötyöntekijää Paikka auki -avustuksella. Paikka auki -avustusohjelmasta Janniina ei ollut koskaan kuullutkaan, mutta ilmoitus sytytti, joten hän päätti hakea paikkaa.

Kauhukseen Janniina huomasi, että hakuaika tehtävään oli päättymässä kolmen tunnin kuluttua. Nyt tulisi kiire! Työhakemus lähti matkaan viime tingassa ja kuvakin jäi puuttumaan. Ilmeisesti hän sai silti kiinnostuksensa osoitettua, sillä niin vain saapui kutsu haastatteluun.

Haastattelussa epävarmuus Paikka auki -työtä kohtaan hälveni, sillä Turvapoijun henkilökunta antoi tehtävästä ja avustusohjelmasta selkeän kuvan. Haastattelusta jäi kokonaisuudessaan tosi hyvä fiilis.

– Tuli vahva tunne, että minusta olisi tähän, Janniina kuvailee.

Päivän kruunasi tieto valituksi tulemisesta vielä saman päivän aikana.

Työ opettaa

On kesäkuu 2021. Janniina Tapio hymyilee Teams-ruudun läpi työpaikallaan Kemin Turvapoijussa. Janniinan pesti alkoi heinäkuussa 2020 ja nyt sitä on jäljellä enää muutama päivä. Viimeiset hetket ennen kesälomia ovat menneet uuden järjestötyöntekijän perehdyttämisessä. Hänetkin on palkattu Paikka auki -avustuksella.

Miten vuosi on mennyt?

– Ihan mahtavaa on ollut. Minut otettiin heti mukaan, ensimmäisestä päivästä saakka. Olen viihtynyt hyvin.

Järjestötyöntekijän tehtäviin on kuulunut monipuolisia toimistotehtäviä: puhelimeen vastaamista, vastaanotossa toimimista, ajanvarauksien tekoa ja työryhmien muistioiden kirjoittamista. Lisäksi Janniina on valmistellut vapaaehtoisten toimintaa, hoitanut kahvituksia ja siivousta.

– Olen tykännyt siitä kovin, että työ on itsenäistä ja tehtävänkuva laaja. Olen voinut itsekin suunnitella työn sisältöä.

Erityisen hyvää on ollut se, että Janniina on voinut osallistua kouluksiin ja saanut kokemusta myös käytännön työstä sosiaalialalla. Paikka auki -vuoden aikana hän on suorittanut Turvapoijun tarjoaman vapaaehtoisten tukihenkilökoulutuksen ja sen myötä jo aloitellut vastaamaan kriisipuhelimeen:

– Olen saanut täältä enemmän oppia sosiaalialasta kuin mitä olisin koskaan voinut saada koulusta yhden vuoden aikana, Janniina kertoo.

Tulevaisuuden suunta kirkastuu

Paikka auki -työntekijäkyselyn 11/2020 tulosten mukaan yhdeksän kymmenestä (89 %) vastaajasta koki Paikka auki -työsuhteen olleen merkityksellinen oman tulevaisuuden polun hahmottamisessa tai löytymisessä. Myös Janniina kokee, että Paikka auki -vuoden aikana oma suunta on kirkastunut ja sosiaalialan opinnot ovatkin tällä hetkellä hänen ykkösprioriteettinsä.

– Hain uudelleen tänä vuonna opiskelemaan alaa ja odotan tietoa valinnasta. Jos en haussa pääse kouluun, niin yritän uudelleen syksyn täydennyshaussa. Opiskelumotivaatio on korkealla!

Moni Paikka auki -työntekijä saa työsuhteen aikana ohjausta mentorilta. Janniinan kokemukset mentoroinnista on hyvät. Työsuhteen aikana hänen mentorinaan toimi Turvapoijun toiminnanjohtaja Kaisa Lauri.

– Koin ne keskusteluhetket tärkeiksi ja oli kiva, kun mentori oli siinä hetkessä vain minua varten. Koen, että mentorointi on hyvä tuki etenkin tällaisessa tilanteessa, jossa aiempaa vastaavaa työkokemusta ei juuri ole.

Vuoden aikana on tapahtunut huima ammatillinen kasvu: nyt Janniina saa itse kouluttaa ja perehdyttää seuraajansa työtehtäviin.

Ja vaikka työ nyt Janniinan osalta päättyykin, niin hänestä ei tunnu ollenkaan siltä, että jäisi tyhjän päälle.

– Jään vapaaehtoiseksi mukaan Turvapoijun kriisitoimintaan eli jatkan työskentelyä samassa tutussa porukassa.

Janniina Tapio on saanut paljon irti Paikka auki -vuodestaan. Jos kulunutta vuotta summaa yhteen, niin hän on saanut rutkasti työkokemusta, ihanan työyhteisön tuen, koulutusta häntä kiinnostavalta alalta sekä selkeitä tienviittoja tulevaa ajatellen.

Aika hieno homma, vai mitä?