Siinä nuoressa on jotain...

23.04.2020

En tiedä olenko koskaan tavannut niin motivoitunutta ja positiivista ihmistä kuin Pansion Me-talolla syksyllä 2018 aloittanut nuori miesohjaaja. Saimme Fingerroosin säätiön koordinoimalle toimintakeskus Me-talolle Paikka Auki-avustuksen myötä tilaisuuden palkata nuori ohjaajan tehtäviin. Kauaa ei tarvinnut etsiä, oikea tyyppi tuli pian vastaan. Nuoren tehtäviin kuului suunnitella ja toteuttaa harrastustoimintaa, tapahtumia ja viestintää ja toimia ennen kaikkea läsnä olevana ja luotettavana aikuisena lapsille. Minun tehtäväni oli toimia hänen esimiehenään ja tsempparina.

Jo työhaastattelussa nuori mies teki läsnäolollaan vaikutuksen. Siinä nuoressa miehessä on jotain - ajattelin. Saman kokivat sadat muut Me-talon kävijät, hänestä tuli nopeasti hyvin suosittu ohjaaja positiivisuudellaan ja aidolla läsnäolollaan. Oli päivänselvää, että olimme saaneet kultakimpaleen käsiimme.

Missä näet itsesi 10 vuoden päästä?

Mutta, miten tästä eteenpäin? Miten voimme auttaa nuorta saamaan työtä tai koulutusta Me-talo-pestin jälkeen? Ennen näitä kysymyksiä pitäisi kuitenkin pohtia syvempiä asioita: mitä haluat elämälläsi oikeasti tehdä, missä näet itsesi 10 vuoden päästä, mitä oma sydän sanoo...? Aloitimme tämän keskustelun heti työsuhteen alussa, eikä se ollut yhtään liian aikaisin. Jatkopolkua on paljon hyödyllisempää pohtia, kun on ensin selvittänyt itselle mitä oikeasti haluaa elämältään. Kävimme keskusteluja säännöllisin väliajoin, mutta tärkeät havainnot voivat ilmetä työarjen keskellä esimerkiksi astianpesukonetta täyttäessä. Tai sitten vastaan tulee hyvin haastava asiakastilanne, joka ravistelee ja haastaa työntekijää, mutta pölyn laskeuduttua auttaa näkemään kirkkaammin omaa tulevaisuuttaan.

Tiedät itse, mitä pitäisi tehdä

Vaikka homma vaikuttaisi työntekijällä olevan hyvin hallussa, niin positiivista kannustusta ei saa koskaan unohtaa. Usein ihmisellä on itsellään oikeat vastaukset, mutta lukkona tulevaisuuteen voi olla itseluottamuksen puute. "Tiedät itse, mitä pitäisi tehdä, pysähdy ja mieti" - tämä auttoi nuorta lukuisissa tilanteissa kaivamaan itsestään esiin vastauksia. Nuori oli toki hyvin kiitollinen ohjattava, koska hänellä oli halua reflektoida ja kehittää itseään.

Mitä minä olen oppinut?

Kyse ei ole koskaan vain nuoren oppimisprosessista, vaan myös hänen mentorin/esimiehen oppimisesta: mitä olet havainnut nuoresta, hänen vahvuuksistaan ja heikkouksistaan, mitä olet oppinut omasta työstä, oletko itse oppinut uusia asioita itsestäsi?. Koin oppineeni ja myös kehittyneeni esimiehenä nuoren ansiosta. Kyse on itse asiassa aidosta dialogista, joka on täysin mahdollista myös esimiehen ja työntekijän välillä. Aito dialogi on jakamista, kuuntelemista ja molemmin puolista oppimista. Se ei tippaakaan vähennä esimiehen uskottavuutta, jos voit itse välillä myöntää erehtyneesi ja oppineesi jotain. Sellaisia supersankareita ei ole olemassakaan, jotka eivät erehtyisi välillä.

Uudelleen koulun penkille

Minulle ei ollut pätkääkään yllätys, että hän löysi välittömästi jatkotöitä, ja samalta alalta. Uskon, että jatkuva dialogimme jatkopolusta auttoi häntä valmistautumaan jatkoa varten. Viime viikolla kuulin, että hän aikoo hakeutua uudelleen koulunpenkille. Sormet ristissä toivon, että jatkokoulutus natsaa!Miika Neulaniemi

Fingerroosin säätiö
Pansion Me-talon esimies