Paikka auki -työ ei ole paikasta kiinni!

22.03.2022

Miksi korona-aika oli eräänlainen onnenpotku? Lue Kristan tarina niin tiedät vastauksen. Samalla opit, että Paikka auki -työ voi joustaa monin tavoin.

Hengitysliitolle myönnettiin Paikka auki -avustus vuodelle 2021. Tarkoitus oli palkata tähän tehtävään kokemustoimija ja sopiva ehdokas tehtävään löytyikin järjestön omista verkostoista.

Nimittäin vapaaehtoisena Napapiirin Hengitysyhdistyksessä vaikutti eräs Krista Ananin, joka oli aiemmin käynyt Invalidiliiton kokemustoimijakoulutuksen, hakeutunut sitten mukaan Hengitysliiton toimintaan ja suorittanut myös heidän tarjoaman koulutuksen kokemustoimijoille. Sieltä aktiivisen vapaaehtoisen matka jatkui hetkeksi myös Hengitysliiton liittohallitukseen, josta järjestöjohtaja Mervi Puolanne bongasi hänet ja katsoi sopivaksi kokemustoimijaksi Paikka auki -työsuhteeseen.

Työnantaja ja esihenkilö Helsingissä, lähin työkaveri Oulussa ja työntekijä Rovaniemellä. Miten yhtälö onnistuisi? Koronapandemiasta johtuvat poikkeusolot tarjosivat ratkaisun.

– Tajusimme silloin, että vallitsevien etätyösuositusten johdosta myös kaavaillun kokemustoimijan työn pystyisi tekemään kokonaan etänä. Olen monesti sanonut, että ilman koronaa tämä työpaikka olisi jäänyt saamatta, Krista naurahtaa.

Krista aloitti tehtävässään helmikuussa 2021. Nyt työvuoden päättymisen aikoihin on aika kysyä, miten vuosi on mennyt.

Työ joustaa tekijänsä mukaan

Työssä onnistumisen toimivaksi reseptiksi on Paikka auki -tutkimusten perusteella todettu riittävä perehdytys, ohjaus ja työsuhteen aikainen tuki. Paikka auki -työn luonteeseen kuuluu myös, että työtä voidaan muokata työntekijän osaamisen ja tarpeiden mukaan.

Kristalla on uniapnea ja astma. Näiden lisäksi hän sairastaa harvinaista migreeniä, joka pahimmillaan aiheuttaa halvauksia. Tällä hetkellä Krista liikkuu pyörätuolilla ja tarvitsee usein arjessaan henkilökohtaisen avustajan tukea. Hänellä on takataskussaan tutkintoja matkailualalta, mutta ei ole voinut olla palkkatyössä moneen vuoteen.

Krista oli oikeastaan ehtinyt kuopata haaveensa töihin paluusta, kun tämä Paikka auki -mahdollisuus avautui hänen eteensä.

– Marraskuussa 2020 työeläkeyhtiö oli todennut minut täysin työkyvyttömäksi, mutta ei se ollut poistanut sitä, että minun teki mieli kokeilla työntekoa.

Ja siihen Paikka auki -työ tarjosi tilaisuuden.

Krista on työskennellyt osa-aikaisesti, 19 tuntia viikossa. Krista ja hänen oululainen lähikollegansa ovat olleet säännöllisesti yhteydessä työhön liittyvissä käytännön asioissa ja sama henkilö on toiminut myös työsuhteen aikaisena mentorina.

– Alkuun minulla oli vaan heiluva pirtinpöytä ja vanha rahi. Työnantaja kehotti hankkimaan kunnollisen työtuolin ja -pöydän. Fysioterapeutin konsultoinnin jälkeen suuntasimme yhdessä avustajan kanssa ostoksille.

Työnantaja haki myös työolosuhteiden järjestelytukea, jota työ- ja elinkeinotoimistot voivat harkinnanvaraisesti myöntää osatyökykyisen työnteon edistämiseksi. Työtuoliin tätä tukea saatiinkin, mutta säädettävään pöytään ei, joten se jäi työnantajan maksettavaksi.

Hengitysliitto on aktiivisesti auttanut muokkaamaan työtä Kristalle sopivaksi. Siellä, kuten monissa muissakin Paikka auki -järjestöissä, osataan tukea osatyökykyisiä työntekijöitä varmoin ottein. Paikka auki - avustuksen saaneet järjestöt voivat hyödyntää myös Paikka auki -koordinaatiotiimin asiantuntemusta monissa työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä.

Mitä kokemustoimija tekee?

Hengitysliitto tarjoaa tietoa, tapahtumia ja vertaistukea hengityssairaille. Kristan työ järjestössä on ollut sektorille tyypilliseen tapaan monipuolista. Tehtäviin on kuulunut kokemustoimijan keikkoja, mutta myös muita verkkoiltoja ja -tapahtumia. Krista on pitänyt yhteyttä asiantuntijoihin, tehnyt monenlaista tiedonhakua sekä ohjannut etänä esimerkiksi unihoitajien ja muiden asiantuntijoiden puheenvuoroja. Kertoopa hän lisäksi uudesta konseptista - maakunnallisista uniapnea-verkkoilloista, joita hän on ollut suunnittelemassa alusta toteutukseen asti.

– Tässä on saanut oppia itsekin paljon uutta asiantuntijoilta ja kuulijoilta.

Erityisen mieluista työssä on ollut se, että työntekoon saadut laitteet ovat huippukunnossa ja sen vuoksi enimmäkseen verkon kautta tehty työ on sujunut niin hyvin. Näyttöpäätetyössä on huonokin puoli: työvuoden aikana migreeni on ollut enemmän ja rajummin läsnä.

Jonkin verran haasteita on ollut työn rajaamisessa osa-aikaisen työntekijän tunteihin sopivaksi, sillä tapahtumia on ollut niin päivällä kuin illallakin. Onneksi Krista on saanut työyhteisöltä hyviä vinkkejä niin työn kalenteroimiseen kuin työssä jaksamiseenkin.

Työ on ollut terveydellisistä haasteista huolimatta palkitsevaa.

– Se on ollut hienointa, että olen vihdoin voinut tienata omat tuloni.

"Saa olla huonoja päiviä"

Aiemmin Krista oli ajatellut, että kun palaa työelämään, siellä pitää näytellä hyvinvoivaa. On ollut helpottavaa huomata, ettei se mennytkään niin.

– Lähikollega on kuullut kokemustarinani useaan kertaan. Hän tietää tasan tarkkaan kuinka sairas olen.

Paikka auki -työvuosi on opettanut tunnistamaan omia rajoja – mihin pystyy ja mikä on liikaa. Kristan mukaan 19 tuntia viikossa on tällä hetkellä aika lailla maksimityömäärä, jonka hän pystyy tekemään.

– Ihana, kun olen voinut olla tilastani rehellinen. Jos päätä on särkenyt pahasti, niin siitä on voinut sanoa. Saa olla huonoja päiviä.

Krista on saanut runsaasti hyvää palautetta työnantajaltaan ja on motivoitunut jatkamaan järjestöpuolen töissä. Tulevaisuudesta hän kertoo, että on aloittanut sosionomiopinnot alkuvuodesta 2022.

Krista ja koirakaverit.
Krista ja koirakaverit.