Paikka auki on väylä työttömyydestä työelämään

03.11.2020

Voiko aamuisin olla iloinen siitä, että saa astella työpaikan ovesta sisään? Voiko työporukka olla sellainen, jonka kanssa tiimi toimii ja viihdyt hyvin koko päivän? Voiko töihin tuleminen pelastaa huonosti alkaneen päivän? Myytti on murrettu: kyllä voi.


"Kyllähän me sinut palkkaisimme, mutta.."

Olen Seidi Koivusalo, 24-vuotias nainen Seinäjoelta. Olen opiskellut kaksoistutkinnossa ja valmistuin lukiosta sekä hevostalouden perustutkinnosta Kaustiselta keväällä 2016. Harrastan musiikkia ja rakastan tehdä luovia asioita: siksi tämänhetkinen työni tuntuu minulle sopivalta ja erittäin mielekkäältä.

Aloitin työt Nurmon Sininauha Ry:llä maaliskuun alussa 2020. Ennen tätä työtä olin pitkään työttömänä ja työn saaminen nuorena ilman työkokemusta oli erittäin hankalaa. Yritin sitä todella, sillä halusin saada työpaikan. Useammassa työhaastattelussa sain kuulla, että: "Kyllähän me sinut palkkaisimme, mutta kun sinulla ei ole työkokemusta". Pysähdyin silloin miettimään, kuinka ikinä voisi olla mahdollista saada työpaikkaa, jos parikymppisellä täytyy olla kymmenen vuotta työkokemusta ennen mahdollisuuksia edetä eteenpäin. En luovuttanut ja jatkoin etsimistä, sekä yliopistoon pyrkimistä.

Kokemusta, uuden oppimista ja mahdollisuuksia - Nurmon Sininauha Ry:llä saat olla oma itsesi

Päädyin päihdetyötä tekevälle Nurmon Sininauha Ry:lle vahingossa. Hain ensin paikalliseen järjestöön tiedottajan paikalle, mutta kun lähetin hakemuksen, sain tiedon, että paikka olikin jo täytetty eikä se ollut enää vapaana. Puskaradio ilmeisesti kiersi, sillä monien teiden kautta sain kutsun työhaastatteluun Facebookin kautta. Työhaastattelu meni hyvin ja se kesti pitkään. Odotin joulun yli tuloksia ja tammikuussa sain onnellisen uutisen sähköpostitse: "Sinut on valittu". Olin vihdoin saanut töitä.

Uuden edessä toki jännitti paljon, sillä en ollut edes varma mitä työ tulee pitämään sisällään. Olen saanut olla luomassa itse omaa työnkuvaani. Kun työpaikan kuviot alkoivat olla selvät ensimmäisen viikon jälkeen, tajusin, että tämä on sellaista työtä mitä olen halunnutkin tehdä. Saan olla ihmisten kanssa ja auttamassa heitä, hyödyntää paloa kirjoittamiseen sekä toteuttaa itseäni suunnittelemalla markkinointia ja toteuttamalla sitä. Olen saanut mahdollisuuden näyttää mihin pystyn ja mitä osaan, mutta olen saanut myös mahdollisuuden opiskella lisää, sillä haluan kehittyä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

"Se mitä Nurmon Sininauha Ry on minulle tarjonnut, on vaikea edes kuvata: olen kiitollinen näistä mahdollisuuksista kehittyä, hankkia kokemusta ja toteuttaa itseä. Kun tulen töihin, mitään ei tarvitse esittää."

Olen saanut tehdä paljon: olla mukana hankesuunnittelussa, tehdä hallinnollisia tehtäviä, hoitaa juoksevia asioita, pyörittää päiväkeskusten perusarkea, huolehtia sosiaalisen mediasta ja ylipäänsä lähes koko markkinoinnista, olen saanut vetää ryhmiä asiakkaille ja verkostoitua uusien ihmisten & järjestöjen kanssa. Olen päässyt mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan tapahtumia yhdessä myös muiden järjestöjen kanssa. Se mitä Nurmon Sininauha Ry on minulle tarjonnut, on vaikea edes kuvata: olen kiitollinen näistä mahdollisuuksista kehittyä, hankkia kokemusta ja toteuttaa itseä. Kun tulen töihin, mitään ei tarvitse esittää. Minun ei tarvitse olla valmis ja minun ei tarvitse olla paras, virheitä ei tarvitse pelätä. Olen saanut korvaamatonta työkokemusta jo tämän ajanjakson aikana, enkä osaa edes kuvitella mitä loppuaika tuo tullessaan. Aion ottaa kaiken irti mitä saan.

Paikka auki -hanke väylänä työelämään ja kokemusten mahdollistajana

Paikka auki -hanke on mahdollistanut tämän kaiken: se on tarjonnut nuorelle mahdollisuuden työllistyä ja hankkia sitä työkokemusta, jota useaan paikkaan vaaditaan. Se on tarjonnut mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa ihmisenä sekä verkostoitua useiden toimijoiden kanssa. Se on luonut väylän työttömyydestä työelämään ja tarjonnut työkalut tulevaisuuden rakentamiseen. Olen saanut Paikka auki -hankkeen myötä paljon eväitä tulevaisuuden työllistymiseen sekä kouluttautumiseen. Ja ennen kaikkea, olen saanut mahdollisuuden ja suunnan elämälle. Siitä olen enemmän kuin kiitollinen.

Sinä lukija. Ehkä kamppailet työttömänä työnhakijana tai olet nuori, joka ei vielä tiedä suuntaansa. Ehkä olet työnantaja, joka etsii yritykseensä tai järjestöönsä työvoimaa. Kuka ikinä oletkin, mitä ikinä teetkin, älä luovuta. Joskus elämä tuo eteesi mahdollisuuksia, joita et ole suunnitellut ollenkaan, mutta jotka tarjoavatkin sinulle jotain sellaista, jota olet ehkä jopa tietämättäsi kaivannut. Sinä voit olla se ihminen, joka muuttaa jonkun toisen elämän suuntaa kohti parempaa. Olet sitten työnhakija, työnantaja, tai kuka tahansa, ota vastaan ja anna mahdollisuuksia. Mahdollisuus on avain oveen, jonka takana on onnistuminen.


Seidi Koivusalo. Kuva: Miika Kinnunen
Seidi Koivusalo. Kuva: Miika Kinnunen


Seidi Koivusalo
Järjestöavustaja
Nurmon Sininauha ry