Paikka auki -ohjelman koordinaatiohanke myöntää osaamismerkkejä

13.01.2020

Paikka auki -ohjelman koordinaatiohanke on ottanut käyttöön Opintokeskus Siviksen ja konsulttiyritys Accenturen kehittämän Tulevaisuuden työelämätaidot -merkkiperheen. Nuorten Ystävät myöntää nyt osaamismerkkejä kaikille entisille ja nykyisille Paikka auki -työntekijöille.

Osaamismerkki antaa todistuksen esimerkiksi harrastuksessa hankitusta osaamisesta

Osaamismerkki on digitaalisessa muodossa oleva kuva, jonka tietoihin on kirjoitettu infoa merkin haltijan osaamisesta. Merkin tarkoitus on antaa hankitulle osaamiselle jokin todistus. Jos työpaikkahakemuksessa kertoo olevansa hyvä tiimipelaaja, yhteistyötaidot -merkki voi olla vahvistus tästä taidosta. Työnantajan avatessa linkin, hän näkee merkin kriteeristön, jonka perusteella merkki on myönnetty.

Merkkien avulla tunnistetaan ja tunnustetaan osaamista. Merkit luovat lisäarvoa ja uskottavuutta työnhakuun sekä voivat auttaa havaitsemaan omia piilotaitoja. Niiden käyttö on oman osaamisen markkinointia parhaimmillaan.

Tulevaisuuden töelämätaidot -merkkiperhe

Paikka auki -ohjelmassa osaamismerkkejä myönnetään tällä hetkellä vain ohjelman kautta työllistetyille työntekijöille. Entiset tai nykyiset työntekijät voivat hakea merkkejä tulevaisuuden työelämätaidot -merkkiperheestä.

Tulevaisuuden työelämätaidot -merkkiperheeseen kuuluvat seuraavat merkit:

  • luovuus
  • oppismiskyky
  • yhteistyötaito
  • monikulttuurisuustaito
  • itsenäinen työskentely
  • digiosaaminen
  • viestintäosaaminen
  • organisointitaidot

Tulevaisuuden työelämätaidot -merkkiperhe on valittu huolella koskemaan taitoja, jotka ovat tärkeitä työelämässä tänä päivänä. Nämä taidot ovat sellaisia, joita työnantajat ovat arvostaneet työntekijöissään. Paikka auki -ohjelman teettämässä tutkimuksessa (10/2019) 89% työnantajista on tyytyväisiä Paikka auki -työntekijän työskentelyyn ja silloin usein jokin näistä taidoista on ollut mainittuna.

Merkkien käyttö on helppoa

Merkkejä kerätään osaamismerkkipassiin, josta jakaminen mahdollisille työnantajielle ja somekanaviin on helppoa. Passista voi jakaa joko yksittäisiä merkkejä tai koko passin esimerkiksi työhakemukseen tai LinkedIn -profiiliisi. Osaamisen karttuessa merkkien tietoja pääsee myös täydentämään.