Paikka auki -ohjelman kautta Elja sai ensimmäisen oikean työpaikan

25.06.2019

"On ollut hienoa nähdä, miten Elja kuului meidän tiimiimme heti aloitettuaan syyskuussa 2018", kommentoi Mahdollisuus lapselle ry:n viestinnän asiantuntija Heini Rosvall. Samaa mieltä on myös itse Elja Kaartinen (26-vuotta), joka työllistyi Paikka auki 2 -ohjelman kautta yhdistykseen. Hänelle yhdistys tarjosi ensimmäisen oikean työpaikan ja kokemus on ollut todella positiivinen. "On ollut hienoa tulla mukaan tähän porukkaan ja tehdä työtä, jolla on merkitystä", kertoo Kaartinen.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anna-Mari Laitila pohtii työnantajan näkökulmasta, että Paikka auki -ohjelman toimintatavat ja rakenne kannattaa osata rahoitusta hakiessa. Laitila korostaa yhteistyön tärkeyttä STEAn ja työ- ja elinkeinoministeriön välillä, jotta eri palvelut muodostavat nuorta hyödyttävän kokonaisuuden. "Yhdistyksenä meille oli erityisen tärkeää, että voimme tarjota nuorelle ponnahduslaudan työelämään toimintamme kautta", lisää Laitila.

Paikka auki -ohjelma antoi mahdollisuuden kehittyä ammatillisesti

Mahdollisuus lapselle ry tarjoaa harrastetoimintaa erityistä tukea tarvitseville lapsille ja -nuorille Malminkartanossa. Elja on avustanut ryhmissä ja ollut todella suuri apu yhdistykselle. Kunnon Huoneen ryhmissä Elja saa liikkua lasten ja nuorten kanssa kuntosalilla ja pelata liikuntasalissa erilaisia pallopelejä. Liikunnallinen Elja on pysynyt hyvin lasten ja nuorten vauhdissa mukana. Lisäksi ruoanlaitosta pitävä Elja saa loihtia yhdessä nuorten kanssa Toiminnan Huoneenkokkiryhmissä herkkuruokia ja ideoida kaupunkiretkien vierailukohteita.

"Hakiessamme Paikka auki -ohjelman rahoitusta emme osanneet aavistaakaan, kuinka merkityksellinen Eljasta tulee yhdistyksemme toiminnassa", kertoo Laitila. Laitilan mukaan Elja on lunastanut paikkansa työyhteisössä ja erityisesti toiminnassa käyvien lasten ja nuorten parissa. "Toimintamme on tarjonnut Eljalle myös mahtavan mahdollisuuden kehittyä ammatillisesti hänen työskennellessään uuden kohderyhmän kanssa", Laitila jatkaa.

Paikka auki -ohjelman kautta pitkään etsitty työpaikka

Elja ehti olla valmistumisen jälkeen 1,5 vuotta työttömänä. Paikka auki -ohjelman kautta hän löysi itselleen työpaikan erityisnuorten parista ja näkee kiinnostusta tulevaisuudessa toimia heidän kanssaan. Koulutukseltaan Elja on sosionomi ja työskennellyt aiemminkin nuorien kanssa. Hänelle yhdistyksen lapset ja nuoret ovat antaneet paljon iloa. "Heille yhdistyksen toiminta on yksi viikon kohokohdista ja he tulevat aina iloisina harrastamaan", kertoo Kaartinen.

Hyvä yhteishenki

Aloitettuaan työt yhdistyksellä Elja oli erityisen mielissään siitä, miten kollegat ja nuoret ovat ottaneet hänet vastaan. Yhdistyksen avoin ja ystävällinen ilmapiiri on tehnyt häneen vaikutuksen. Hän kertoo, miten kaikki moikkaavat toisiaan, ovat ystävällisiä toisilleen ja antavat ohimennen läpsyjä. Ja ohjaajille pisteet siitä, miten he heittäytyvät ryhmissä ja kannustavat lapsia ja nuoria haastamaan itseään, ilmapiiri on aina turvallinen.

Eljan tulevaisuuden suunnitelmat

Tulevaisuuden suhteen tämä työkokemus antaa Eljalle hyvät työkalut jatkaa töitä oman alan kentällä erinäisissä työpaikoissa. Hänen mielestään paras mahdollinen tilanne on, että hän saisi jatkaa yhdistyksessä, sillä kokee työn tarjoavan hänelle mahdollisuuden hyödyntää omaa osaamistani parhaalla mahdollisella tavalla. 


Heini Rosvall

Viestinnän asiantuntija, Mahdollisuus lapselle ry