Paikka auki – Ensimmäinen kosketus työelämään

26.10.2020

Työskentelin 10 kuukautta Näkövammaisten liitossa assistenttina Paikka auki -ohjelman kautta. Tämä jakso oli ensimmäinen "oikea" ja pidempiaikainen työsuhteeni. Koen, että tuon vuoden merkitys elämääni on ollut tärkeä, ja uskon sen vaikuttaneen siihen, missä olen nyt. Tässä kirjoituksessa haluan jakaa tarinani ja kertoa kokemukseni Paikka auki -ajastani ja sen vaikutuksesta myöhempään elämään.


Puuttuva työkokemus ja tarve välivuoteen

Keväällä 2015 päätin lukion ja kirjoitin ylioppilaaksi Akaan lukiosta. Olin keskittynyt oikeastaan täysin opintoihin, jotka olivat vieneet ajan ja energian tehokkaasti. Aikaa tai mahdollisuutta työkokemuksen kartuttamiseen ei juurikaan ollut tarjoutunut. Yksittäisiä pieniä keikkaluontoisia juttuja olin toki tehnyt, mutta esimerkiksi pidempiaikaisista kesätöistä minulla ei ollut kokemusta.

Minulle oli selvää, että lukion jälkeen haluaisin jatkaa opintojani. Ala kuitenkin vähän mietitytti, sillä kiinnostuksen kohteita tuntui olevan liikaakin ja päätöksen tekeminen oli vaikeaa. Lisäksi lukio-opintojen jälkeen koin ehkä jonkinasteista opiskeluväsymystä, joten ajatus välivuodesta houkutteli. Kun näin ilmoituksen Paikka auki -ohjelmasta, se tuntui kuin minulle luodulta. Saisin hengähtää opinnoista ja samalla saisin sitä kysyttyä, kaivattua ja minulta puuttuvaa työkokemusta.

Kirjoitin hakemuksen ja sain kutsun haastatteluun. Se oli elämäni ensimmäinen työhaastattelu, eli melkoisen jännittävä tilanne. Haastattelusta jäi kuitenkin todella positiivinen fiilis ja uskalsin todella alkaa odottaa ja toivoa - ja se kannatti, sillä pian sain tietää, että sain työpaikan Paikka auki -ohjelman kautta!

Työn aloittaminen tarkoitti isoja muutoksia. Edessä oli muutto pääkaupunkiseudulle ja siis samalla muutto pois lapsuudenkodista. Uusia reittejä oli opeteltavana lukuisia: missä kauppa, apteekki, miten kulkea työmatka, missä harrastuspaikat... Tämä kaikki ei ole minulle näkövammaisena (lähes sokeana) itsestäänselvää tai helppoa. Kyseessä oli siis iso elämänmuutos, josta kuitenkin selvisin onnistuneesti - kiitos perheen, ystävien ja tarvittavien tukitoimien. Muuttoa uuteen paikkaan helpotti myös tieto siitä, että pian alkaa työt eli elämään on muodostumassa rutiineja ja merkityksellistä sisältöä.

Motivoivaa työtä ja osallisuutta työelämään

Elokuussa 2015 oli aika aloittaa työt assistenttina Näkövammaisten liitossa, ja työsuhde kestäisi aina kesäkuuhun 2016 saakka. Lähdin työhön innolla ja avoimin mielin - minulla ei juurikaan ollut ennakko-odotuksia tai suuria tavoitteita, halusin vain saada hyvän ja onnistuneen kokemuksen työelämästä. Uusi työpaikka ja vielä ilman aiempaa työkokemusta tarjosi paljon mahdollisuuksia uuden oppimiseen ja itsensä kehittämiseen. Aloin viihtyä töissä heti alusta lähtien ja vähitellen löysin sujuvasti oman paikkani työyhteisössä.

Työtehtäväni olivat monipuolisia, ja ne muotoutuivat myös oman kiinnostukseni mukaan. Kirjoitin lehtiartikkeleita, tein ja editoin äänilehtijuttuja, osallistuin nuorisotoiminnan ideointiin ja järjestämiseen sekä olin mukana tapahtumajärjestelyissä - ihan nyt vain joitakin mainitakseni. Minulla oli oma työhuone, omat työvälineet, mahdollisuus hyödyntää omia ideoita ja kuitenkin koko ajan myös työyhteisön ja työkavereiden tuki.

Työtehtävien tarjoamien oppimismahdollisuuksien lisäksi opin paljon myös työelämästä ja sen käytännöistä yleisesti. Miten toimii työajan seuranta, mitä tarkoittaa kehityskeskustelu, miten toimitaan sairasloma-asioissa? Entä miten juuri meidän työyhteisössä toimitaan, millaiset ovat kokouskäytännöt, miten aikataulutetaan ja käytetään kalenteria, milloin ja miten hoituvat yhteiset kahvi- ja lounastauot? Tämä kaikki oli minulle uutta ja kullanarvoista tietoa ja taitoa siitä, miten työelämässä asioita hoidetaan ja miten työyhteisössä toimitaan. Sain työskennellä yhdessä erilaisten, monipuolisten ja kokeneiden työntekijöiden kanssa, ja heidän mallinsa, esimerkkinsä ja neuvonsa olivat korvaamattomia.

Koen, että sekä työtehtävät että kokemus työelämässä toimimisesta ja työyhteisöön kuulumisesta antoivat minulle tärkeitä eväitä tulevaisuuteen. Huomaan edelleenkin hyödyntäväni Paikka auki -vuoteni oppeja ja kokemuksia, kun esimerkiksi olen aloittamassa uudessa työ- tai harjoittelupaikassa. Ja ennen kaikkea Paikka auki -ohjelma antoi minulle itsevarmuutta ja itseluottamusta. Nyt tiedän, miten työelämässä toimitaan ja mikä on juuri minun tapani toimia; ja tiedän, että pärjään työpaikalla ja selviydyn erilaisista työtehtävistä ja työntekijän arjesta ilman ongelmia. On helpompi vakuuttaa muut siitä, että näkövammastani huolimatta olen hyvä työntekijä, kun minulla itselläni on kokemus onnistuneesta työsuhteesta.

Maailma täynnä mahdollisuuksia

Mainitsinkin jo aiemmin, että Paikka auki -kokemus on vaikuttanut positiivisesti myös ohjelman jälkeiseen aikaan. Lopetin työni Näkövammaisten liitossa kesäkuussa 2016, eli aikaa on vierähtänyt jo yli neljä vuotta. Mitä kaikkea sitten oikein olen tehnyt sen jälkeen?

Kesällä 2016 lähdin pariksi kuukaudeksi vapaaehtoistyöhön Tansaniaan. Lukuvuoden 2016-2017 kokeilin tehdä etäopintoja Tampereen yliopistolle pääaineena historia, mutta homma ei oikein ottanut tuulta purjeisiin. Samaan aikaan työskentelin kerran viikossa vammaisten lasten ja nuorten liikuntakerhon ohjaajana. Kesäkuussa 2017 aloitin työt litteroijana. Hain ja pääsin Helsingin yliopistoon, joten syksyllä 2017 aloitin opinnot pääaineena suomen kieli.

Opiskelusta tuli oma juttu, ja sillä tiellä olen edelleen. Eli opiskelen ja siinä sivussa työskentelen litteroijana. Keväällä 2018 kävin vielä vajaan kuukauden uudestaan Tansaniassa. Ja nyt, juuri tätä kirjoittaessani olen Wienissä Itävallassa, sillä teen täällä European Solidarity Corps -vapaaehtoistyöprojektin, joka kestää puoli vuotta. Kun palaan täältä Suomeen, suunnitelmissa on alkaa väsätä kanditutkielmaa.

Olen siis tehnyt ja kokenut kaikenlaista, ja olen siitä kiitollinen. Osaltaan tämän aktiivisen tekemisen ja osallistumisen on varmasti mahdollistanut itseluottamus ja halu kehittyä - ja ne ovat taitoja, joita opin hyvin paljon Paikka auki -ohjelmassa. Vajaa kuukausi sitten aloitin uudessa työpaikassa täällä Itävallassa ja huomasin jälleen, kuinka paljon helpompaa on aloittaa uudet jutut ja sopeutua uudenlaiseen arkeen, kun on aiempaa positiivista kokemusta taustalla. Paikka auki -ohjelma opetti minut ymmärtämään ja tajuamaan, että maailma on minulle mahdollisuuksia täynnä ja kaikki ovet ovat avoinna!Susanna Halme
Paikka auki -työntekijä 2015-2016