Osaaminen ja opitut asiat näkyväksi

13.01.2020

Kuinka käyttää digitaalisia osaamismerkkejä jatkotyöllistymisessä ja oman osaamisen esille tuomisessa?


Elettiin elokuun loppupuolta vuonna 2018,

olin juuri aloittanut projektiyöntekijänä YAD Youth Against Drugsilla ja olin jälleen aktivoitunut lyhyen hiljaiselon jälkeen digitaalisen nuorisotyön piirissä. Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verken kyselyssä tuli esille uusia välineitä nuorten kanssa tehtävään työhön. Kyselyssä silmiini pisti sanapari Open Badges ja pohdin, että onpa maailma muuttunut lyhyessä ajassa ja on kehitetty kaiken maailman menetelmiä ja alustoja nuorten käyttöön.

Sanapari jäi kuitenkin mieleen ja seuraavan kerran törmäsin näihin kuukautta myöhemmin digitaalisen nuorisotyön opintovierailulla Espoossa. Tuon jälkeen lähdin asiaa selvittelemään ja muutaman sähköpostin vaihdon jälkeen olinkin sopinut Nuorisokeskus Marttisen Kansainvälisentyön koordinaattori Antti Korhosen kanssa tapaamisen toimistollemme Jyväskylään.

No Antti kävi ja innostus kasvoi, nämähän voisi olla mahtava juttu ottaa käyttöön ja tunnistaa ja tunnustaa vapaaehtoistemme oppimista erilaisissa tapahtumissa, koulutuksissa ja muissa aktiviteeteissa.

Mistä ihmeestä tässä koko hommassa on sitten kyse,

kysyy varmaan moni tässä vaiheessa. Puhutaan siis Digitaalisista osaamismerkeistä eli Open Badgeista.

Otetaanpa aikamatka vuoteen 2010 ja matkataan Pohjois-Amerikkaan Mozillan toimistolle, jossa alettiin tuolloin pohtia, että ihmiset oppivat erilaisia taitoja ja saavuttavat asioita virallisen koulujärjestelmän ulkopuolella ja olisi mahtavaa, jos olisi väline, jolla tätä niin sanottua epävirallista eli Non formaalia oppimista voisi tunnistaa ja tunnustaa. Tätä varten kehitettiin sitten ensimmäiset merkit Mozilla ja MacArthur säätiöiden käyttöön ja jatkettiin sitten vielä hieman pidemmälle.

Noin historia käsitelty palataan nykypäivään. Tänä päivänä osaamismerkkialustoja on useita ja meillä Suomessakin niitä on jokunen tarjolla.

Miten nämä nyt sitten toimii ja miten niitä voisi hyödyntää oman osaamisen esille tuomisessa?

Kysymys on tähän aikaan erittäin ajankohtainen. Työmarkkinat ovat muuttuneet siitä, kun itse olen aloittanut työnteon palkkaa vastaan, puhumattakaan edellisen sukupolven työmarkkinoista. Markkinat ovat pirstaloituneet ja työtä voidaan tehdä monilla hyvin erilasilla tavoilla ja ammattien määrä on moninkertaistunut.

Tyypillinen kysymys,

johon olen vastannut viime aikoina usein, kun olen keskustellut osaamismerkeistä, on ollut miksi? Vastaukseksi olen pääsääntöisesti kertonut seuraavaa: Koulun ulkopuolella opitaan paljon erilaisia asioita: ihmisten kohtaamista, tietoa, taitoja, yhdessä ja yksin tekemistä, digitaalisia taitoja ja paljon, paljon muuta. Siis asioita, joita moni työnantaja pitää tärkeinä taitoina.

Moni on varmasti törmännyt

siihen, kun vaikkapa työhaastattelussa keskustellaan osaamisesta tai sitä pitäsi tuoda työhakemuksessa esille niin se onkin aika hankalaa. Osaamista voi olla vaikea sanoittaa tai siitä ei ole olemassa muuta todistetta kuin oma sana tai sitten se koulutuksesta myönnetty todistus on hukassa tai sellaista ei ole alun perinkään saatu. Eli opittuja asioita ja omaa osaamista on hankala todistaa varsinkin, jos osaaminen on saatu virallisen koulujärjestelmän ulkopuolelta.

Mutta entä jos?

Vaikkapa meillä YAD:lla marraskuussa järjestetyn infopiste- ja festari koulutukseen osallistuja kaivaa esiin puhelimensa ja avaa Badgewallet -sovelluksen, jonne on kerännyt kaikki saamansa osaamismerkit ja on luonut niistä juuri haettavaan työhön tarvittavaa osaamistaan esittelevän portfolion. Kas se osaaminen onkin yhtäkkiä näkyvää. Taikuutta? Ei, nykyaikaista oman osaamisen markkinointia? Ehdottomasti kyllä.

Osaamismerkeistä ilmenee aina seuraavat asiat, merkin myöntänyt taho, missä koulutuksessa tai projektissa se on ansaittu ja mitä merkinsaaja on tehnyt ansaitakseen merkin.

Eli summa summarum omaa osaamistaan voi tehdä näkyväksi suhteellisen helposti ja se on mahtava homma maailmassa, jossa osaamista arvostetaan ja jossa Non formaali, eli koulun ulkopuolinen oppiminen tuottaa paljon osaamista, jota voi olla vaikea osoittaa mitenkään.

p.s. linkistä voit käydä tsekkaamassa mun digitaaliset osaamismerkit digitaalisiin osaamismerkkeihin liittyen.Sami Sorjonen

Projektityöntekijä
YAD Youth Against Drugs ry