Oppisopimustyösuhde oli linkki kahden haaveen yhdistämisessä 

19.08.2019

Suunta hukassa

Mietin pitkään mille sitä elämässä rupeaisi ja tuntui ettei tarkempaa suuntaa millään löydy. Työnhakuvalmentajani kanssa mietittiin vaihtoehtoja ja yksi niistä oli kevytyrittäjyys, jolloin voisin myydä omaa taidetta ja käsitöitä ilman sen suurempia riskejä. Se tuntui kuitenkin vasta vaihtoehto B:ltä.

Sitten yksi päivä työkkärin sivulla tuli vastaan ilmoitus Nuorten Ystävien Klubitalo Pönkästä, jonne etsittiin ohjaajaa. Klikkasin ilmoitusta ja se tuntui heti kuin minulle tehdyltä, koska olin alle 30-vuotias vaikeasti työllistyvä nuori. Luin myös, että kyseessä on oppisopimuspaikka ja saisin samalla uuden ammatin: nuoriso- ja yhteisöohjaaja. Ajattelin että pakkohan tuonne on hakea, kun kerrankin joku tuntui niin oikealta. Selviydyin ryhmähaastattelun jälkeen yksilöhaastatteluun ja minulle jäi tosi hyvä fiilis Pönkästä ja sen ihmisistä. Muutaman päivän odottelun jälkeen kuulin, että paikka on minun.


Työkokeilun kautta työsopimukseen

Muistan vieläkin, miten yllättynyt ja onnellinen olin. Kerrankin joku näkee minussa potentiaalia. Sovittiin, että olen aluksi vajaan kuukauden työkokeilussa ja saan rauhassa tunnustella tämän työpaikan ilmapiiriä ja työtehtäviä. Minut perehdytettiin hyvin hommiin ja sain kysyä apua aina kun jokin asia tuntui vaikealta. Työkokeilun loputtua kirjoitettiin työsopimus ja koulukin alkoi melko pian.

Puoli vuotta on kulunut hujauksessa ja niihin kuukausiin on mahtunut normaalin arjen toiminnan lisäksi todella paljon tapahtumia ja retkiä. Pönkässä on monta luovaa ryhmää, joita voin ohjata aiemman kokemukseni ansiosta.


Opiskelun ja työn yhteensovittaminen

Oppisopimuksessa pitää tasapainotella koulun ja töiden aikataulujen kanssa, mutta ainakin tähän mennessä se on sujunut oikein jouhevasti. Koulupäivät tuovat sopivaa vastapainoa työpäiviin ja voin suorittaa näytöt sujuvasti työpäivien ohella.

Sain Paikka auki -ohjelman kautta ensimmäistä kertaa jalansijaa työelämään. Sain työpaikan, vaikka minulla ei ollut alan koulutusta eikä työkokemusta ja vain minun oma kiinnostukseni alalle riitti. Lisäksi ohjelma tarjoaa minulle myös hyvät verkostoitumismahdollisuudet.


Haaveiden ammatti onkin ollut tiedossa, mutta piilossa

Tuntuu että viimeinkin kaikki on klikannut. Olen aiemmalta ammatiltani vaatetusalan artesaani ja siinä alalla valitsin yhdeksi näytön aiheeksi erityisryhmien ohjaustoiminnan. Se tuntui todella omalta jutulta jo silloin, mutta silti en osannut kuvitella, että pääsisin tekemään sen suuntaista työtä myös myöhemmin. Veeran Verstaalla sekä käsityö- ja taidepajoilla oppimiani käsitöitä ja muita taitoja olen hyödyntänyt Pönkässä, joten niistäkin paikoista sain todella hyvät eväät elämään.

Nyt tulevaisuus vaikuttaa lupaavalta, koska oppisopimustyösuhteen ansiosta minulle kertyy ammatin lisäksi myös kallisarvoista työkokemusta ja tuntuu etten jää koulun päättymisen jälkeen tyhjän päälle. Joskus uravalinnat voivat olla monenkin mutkan takana ja ne valkenevat vasta kun oikea paikka löytyy.Sanni Ukkola

Ohjaaja
Nuorten Ystävät, Klubitalo Pönkkä