“Olen aina halunnut auttaa muita nuoria” – Lastensuojelutyössä Samiran unelma toteutui

13.08.2021

Paikka auki -ohjelma työllistää nuoria ja osatyökykyisiä määräaikaisiin työsuhteisiin sosiaali- ja terveysalan järjestöissä. Turkulaiselle Samira Nourille Paikka auki -vuosi Auta Lasta ry:n Veturointi-toiminnassa takasi jatkotyön unelma-alalla.

Samira Nourin, 22, lähihoitajaopinnot olivat loppusuoralla, kun hän kuuli Paikka auki -työmahdollisuudesta Auta Lasta ry:ssä. Samira urakoi opintonsa loppuun ennätysajassa, jotta voisi hakea ohjaajan paikkaa järjestössä.

Auta Lasta ry:n Veturointi-toiminta oli Samiralle entuudestaan tuttua, sillä hän oli ollut toiminnassa mukana tuntityöläisenä vuosina 2017-2018. Veturointi-toiminnassa nuoret aikuiset kokemusasiantuntijat työskentelevät lastensuojelun piirissä olevien ja olleiden nuorten tukena.

- Olen aina halunnut auttaa muita nuoria, minulla on itsellänikin lastensuojelutaustaa ja olen ollut huostaanotettuna. Koin, että tässä työssä voin oikeasti olla avuksi, Samira kertoo.

"Täällä voin olla täysin oma itseni"

Samira pääsi työhaastatteluun, tuli valituksi tehtävään ja aloitti työt helmikuussa 2020.

Veturointi-toiminnassa projektisuunnittelijana työskentelevä Hanna Oikarinen kertoo, että Samira teki vaikutuksen positiivisuudellaan ja ahkeruudellaan. Hän osaa kohdata ihmiset lämpimästi ja empaattisesti.

- Samira on työyhteisön jäsenenä sellainen ilopilleri. Lisäksi hänellä on valtavasti tietoa ja ymmärrystä myös kulttuurillisista asioista, jotka ovat tässä työssä iso bonus.

Työtehtävät järjestössä ovat olleet monipuolisia: vertaistuen tarjoamista nuorille, ryhmätoimintojen järjestämistä, ammattilaisyhteistyötä ja erilaisia koulutuksia. Työ on tarjonnut sopivasti haasteita, joiden selättäminen on kasvattanut uskoa omaan osaamiseen:

- Tosi onnistunut fiilis on tullut siitä, kun olen voinut työstää niitäkin asioita, jotka eivät ole vahvuuksiani. Olen esimerkiksi saanut lisää itsevarmuutta esiintymiseen ja erilaisten esitysten pitämiseen, Samira kuvailee.

Paikka auki -avustukseen voidaan sisällyttää palkkakulujen lisäksi myös mentorointikuluja. Hanna Oikarinen on tukenut ja ohjannut Samiraa läpi työvuoden. Yhteistyö Hannan kanssa on sujunut hienosti. Työyhteisössä huomioidaan hyvin itse kunkin voimavarat, eikä yhdelle työntekijälle kasata liikaa taakkaa. Samira kiittelee myös työpaikkansa avointa ilmapiiriä:

- Täällä voin olla täysin oma itseni, eikä minun tarvitse piilotella tunteitani.

Paikka auki -työvuosi meni Samiran osalta niin hyvin, että vuoden päätteeksi hänelle tarjottiin jatkoa. Hänen tehtävänkuvansa on laajentunut entisestään. Nyt hän tukee muita lastensuojelun kokemusasiantuntijoita sekä on vastuussa ryhmätoiminnoista.

- Samiralla on kyky nähdä rakenteisiin, motivaatio kohdillaan ja ideoita siitä, miten lastensuojelua tulisi lähteä kehittämään, mentori-Hanna kehuu.

Lisää tekijöitä kentälle

Kun Samiralta tiedustelee, mikä voisi olla toisin lastensuojelussa, vastauksia ei tarvitse kauaa odotella:

- Ihan ensimmäiseksi haluaisin, että tätä työtä tuettaisiin rahallisesti enemmän, niin saataisiin lisää työntekijöitä alalle.

On raskasta, jos sosiaalityöntekijä vaihtuu koko ajan, ja häiritsevää, mikäli nuorta koskevia päätöksiä tehdään häntä kuulematta.

- Jos työntekijöillä olisi vähemmän asiakkaita niin aikaa jäisi enemmän lasten, nuorten ja lapsiperheiden kanssa tehtävään yhteistyöhön. Sillä tavalla voitaisiin tukea myös lastensuojelun ammattilaisten hyvinvointia.

Omasta nuoruudestaan Samira muistaa erityisesti yläasteaikaisen koulukuraattorinsa, joka teki hänestä useampia lastensuojeluilmoituksia ja osoitti huolenpitoa sekä välittämistä ihan eri tavalla kuin kukaan muu sosiaalityöntekijä sitä ennen. Hänen ansiostaan Samira sai vihdoin tarvitsemaansa apua. Sellaisia kohtaamisia ja aitoa välittämistä hän toivoo myös muille nuorille.

- Tässä työssä täytyy toimia sekä järjellä ja sydämellä.

Tulevaisuus näyttää nyt valoisalta. Samira haluaa ehdottomasti jatkaa töitä lastensuojelun parissa. Opiskelu kiinnostaa myös, mutta sen aika on myöhemmin.


Samira ja Hanna osallistuivat helmikuussa 2020 pidettyyn Osallisuusseminaariin, jossa he kertoivat, millaista mentorin ja mentoroitavan välinen suhde on ollut Samiran Paikka auki -työsuhteen aikana. Katso tallenne alta.