Kohti unelmien työpaikkaa – Vinkkejä työnhakuun

17.02.2020

Miksi muut pääsevät töihin mihin haluavat ja työnhaku on toisille superhelppoa? Suurimmalle osalle meistä työnhaku on kuitenkin jotain aivan muuta ja jo pelkkä sana, "työnhaku", tuo hien pintaan. Mistä löydän itselle sopivan avoimen tehtävän? Miten haen paikkaa? Miten otan yhteyttä työnantajaan? Minkälainen sen hakemuksen pitää olla? Miten haastattelussa tulee toimia? Mitä sen jälkeen? Mitä sitten, jos työt alkaakin? Saanko tukea työn tekemiseen? Työkokeilu, palkkatuki, oppisopimus, työolojen järjestelytuki...mitä häh?

Oletko ollut tilanteessa, että näet mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen, jota haluaisit hakea, mutta kymmenien, ehkä satojen - "Kiitos hakemuksestasi, mutta et valitettavasti ollut tällä kertaa meidän etsimämme henkilö..." - sähköpostien takia siirrät asian huokaisten huomiselle ja kohta huomaat, että tilaisuutesi meni jo.

Hae työtä, josta olet itse kiinnostunut

Saadaksesi parhaat valmiudet työn hakemiseen, on tärkeää, että arvostat ja tunnistat oman osaamisesi. Sinulla voi olla erityistaitoja, joita on kertynyt harrastusten, kotiäitiyden tai -isyyden, työharjoittelun tai elämänkokemuksen myötä. Työnantaja aistii innostuneisuutesi jo hakuvaiheessa ja sinun on helpompi tarjota osaamistasi työnantajalle, kun valinta on sinun. Työpaikkaa kannattaa lähteä etsimään siis oman osaamisen ja tavoitteiden kautta.

Tunnista omat vahvuutesi

Työnhaun kannalta on tärkeää, että sinulla on realistinen kuva omasta osaamisesta ja vahvuuksista. Älä kuitenkaan pelkää hakea paikkoja, vaikka joka kohta kriteereistä ei täyttyisikään. Tänä päivänä työnantajat etsivät monesti oikeanlaista tyyppiä uudeksi tiimin jäseneksi, jolloin vaatimuksilla ei ole niin paljon painoarvoa.

Panosta työhakemukseen ja ansioluetteloon

Laadi työhakemus ja ansioluettelo huolellisesti ja hyödynnä esimerkiksi Canva -ohjelmaa visuaalisen ansioluettelon tekemiseen. Laita ansioluetteloon oleelliset asiat itsestäsi ja lähimenneisyydestä. Erityisosaaminen kannattaa lisätä myös hakemukseen, koska työnantaja voi kiinnostua juuri siitä. Ennen lähettämistä, hakemus ja CV on hyvä tarkistuttaa mm. kirjoitusvirheiden vuoksi tuttavalla.

Ole tavoitettavissa

Kun olet lähettänyt työhakemuksen, ole tavoitettavissa, sillä kun työnantaja kiinnostuu kuulemaan lisää osaamisestasi, hän kutsuu sinut työhaastatteluun. Vastaa hakemuksen jättämisen jälkeen rohkeasti myös tuntemattomiin numeroihin, koska se saattaa olla sinun uusi työnantajasi. Vastaa puheluun hymyillen, omalla nimellä. Jos saat työhaastattelukutsun sähköpostitse, niin vastaa työnantajalle ja vahvista, että olet tulossa. Älä myöhästy työhaastattelusta. Jotta varmasti osaat paikalle ajoissa, voit käydä katsomassa reitin haastattelupaikkaan jo edellisenä päivänä. Ole valmis tarttumaan haasteeseen ja menemään haastatteluun vaikka se jännittäisikin.

Valmistaudu työhaastatteluun huolella

Ennen työhaastattelua on hyvä harjoitella tulevaa. Tuttavan kanssa voit tehdä esimerkiksi haastatteluharjoituksia käymällä läpi, miten voit valmistautua kiperältä tuntuvaan tilanteeseen. Valmiiksi harjoiteltu vähentää jännitystä.

Tee ainakin nämä ennen haastattelua:

  1. käy tutustumassa työnantajan nettisivuihin ennen haastattelua
  2. kysy valmiiksi mahdollista suosittelijaa eli henkilöä, joka tuntee sinut hyvin ja jolla on positiivista sanottavaa persoonastasi tai työn tekemisestäsi
  3. tutustu siihen, mitä nimikkeellä haettu työntekijä yleensä tekee, jotta osaat peilata omaa osaamistasi kysymyksiin
  4. harjoittele lyhyt esittely itsestä valmiiksi jo ennen haastattelua.

Ole oma itsesi haastattelussa

Mennessäsi haastatteluun, ole oma itsesti. Muista kohteliaisuus. Voit kysyä saatko tehdä muistiinpanoja haastattelun aikana. Työnantaja voi tarjota sinulle työkokeilumahdollisuutta ennen varsinaista palkkatyötä. Tartu siihenkin mahdollisuutena saada jalka oven väliin.

Älä jää miettimään, pitäisikö, vaan tartu rohkeasti uusiin mahdollisuuksiin!Anu Vanhatupa

Projektipäällikkö
Nuorten Ystävät