Kohti opintoja ja omannäköistä tulevaisuutta

27.01.2020

Kevään 2020 haku korkeakouluopintoihin käynnistyy tammikuussa ja haku toiselle asteelle helmikuussa. Olen koonnut tähän kirjoitukseen vinkkejä opintoihin hakeville sekä opintoihin pyrkivien tukijoukoille. Toivottavasti saat tästä tekstistä apua oman suunnan ja tien löytämiseksi. Tie perille ei ole aina suora. Se voi olla mutkikas ja sisältää erilaisia risteyksiä. Joskus tie voi olla hetkellisesti jopa kadoksissa. Useimmiten se oma tie kuitenkin löytyy ennen pitkää, kun jaksaa uskoa, ponnistella ja seurata omaa sydäntään.

Mieti minne haet

Parhaimmassa tapauksessa opiskelupaikka löytyy alalta, joka on lähellä omia kiinnostuksen kohteitasi. Pohdi, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja mistä asioista innostut. Mieti myös omia vahvuuksiasi ja sitä, miten paljon olet valmis tekemään töitä opintojesi eteen. Oman tulevaisuuden kuvittelu voi auttaa opiskelupaikan valinnassa. Voit kirjoittaa tai piirtää paperille hahmotelmia vaihtoehtoisista tulevaisuudennäkymistäsi ja pohtia, miltä niissä tuntuisi olla.

Mikäli oma ala on epäselvä, voit hyötyä erilaisista ammatinvalintatesteistä, joita löytyy mm. seuraavilta sivustoilta:


Koska opiskelu tähtää lopulta kohti ammattia ja työtä, kannattaa tutustua eri ammattikuvauksiin ja pohtia, että miten eri ammatit vastaavat kiinnostuksen kohteitasi ja arvojasi. Kun koulu loppuu ja Ammattinetti -sivustot ovat hyviä tietolähteitä silloin, kun haluat tutustua eri toimialoihin ja ammattikuvauksiin. Ensimmäiseltä sivustolta löytyy lisäksi hyviä videoita eri ammateista. Sukulaisten, tuttavien, opettajien ja opinto-ohjaajien jututtaminen sekä vierailut työpaikoilla ja alan oppilaitoksissa voivat tarjota arvokasta tietoa eri ammateista ja opiskelualoista.

Haku toiselle asteelle ja sinne valmistaviin koulutuksiin

Yhteishaulla tarkoitetaan hakua toisen asteen opintoihin joko ammatilliseen koulutukseen tai lukiokoulutukseen. Yhteishaussa hakevat peruskoulun päättävät oppilaat ja peruskoulun suorittaneet henkilöt, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa. Huomioithan, että osaan koulutuksista voi olla pääsy- ja soveltuvuuskokeet. Mikäli et osallistu pääsykokeisiin, et voi tulla myöskään valituksi koulutukseen. Mikäli sinua kiinnostaa sekä ammatillinen koulutus että lukiokoulutus, voi kaksoistutkinto olla sinulle sopiva vaihtoehto. Kaksoistutkinnossa opiskelet ammatillisten opintojen ohella lukio-opintoja ja suoritat ylioppilastutkinnon. Toisella asteella onnistuu myös tavoitteellisen harrastuksen ja koulunkäynnin yhdistäminen mm. erikoislukioissa ja aktiivisesti urheileville tarkoitetuissa ammatillisissa perustutkinnoissa.

Keväällä yhteishaun jälkeen käynnistyy vielä erillinen haku perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin. Näillä tarkoitetaan kymppiluokkaa (=perusopetuksen lisäopetus), VALMA-koulutusta (=ammatillisiin opintoihin valmentava koulutus) sekä LUVA-koulutusta, joka on tarkoitettu lukioon valmistavana koulutuksena maahanmuuttajille ja vieraskielisille. Näissä perusopetuksen jälkeisissä koulutuksissa sinulla on mahdollisuus parantaa aiempia arvosanojasi ja tutustua jatko-opintovaihtoehtoihin.

Tänä päivänä kuka tahansa voi hakea ammatilliseen koulutukseen jatkuvassa haussa ympäri vuoden. Jatkuvassa haussa olevat koulutukset näet kunkin oppilaitoksen verkkosivuilta. Oppilaitokset päättävät itse, mitkä koulutukset tulevat jatkuvaan hakuun, sekä millä aikataululla ja millä perusteilla opiskelijavalinnat tehdään.

Haku korkeakouluihin

Korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa on tapahtunut muutoksia viime aikoina. Suurimmat muutokset liittyvät todistusvalinnan lisääntymiseen ja valintakokeiden muutoksiin. Iso osa korkeakouluopiskelijoista valitaan opintoihin todistuksen perusteella. Valintakokeet ovat puolestaan sellaisia, jotka eivät vaadi pitkää valmistautumista. Usein aineisto jaetaan hakijoille vasta pääsykoetilanteessa.

Yliopistoihin valitaan tänä keväänä iso osa opiskelijoista ylioppilastodistuksen perusteella. Se, miten todistus pisteytetään ja mikä painoarvo eri arvosanoilla on, riippuu alasta. Tästä syystä onkin tärkeä tutustua hakemansa yliopiston opinto-oppaaseen ja katsoa tarkemmat hakukriteerit sieltä. Valintakoe säilyy myös väylänä yliopistoihin, mutta se ei vaadi samanlaista etukäteisvalmistautumista kuin aikaisemmin. Valintakokeet voivat pohjautua alasta riippuen esim. lukion kursseihin, koetilanteessa jaettavaan aineistoon tai soveltuvuuskokeeseen. Osassa yliopistojen koulutusaloista on käytössä valtakunnallinen valintakoe, jolloin hakija voi valita, millä paikkakunnalla pääsykokeeseen osallistuu.

Ammattikorkeakoulut valitsevat tulevana keväänä ison osan hakijoista todistusvalinnan kautta. Myös ammatillinen perustutkinto pisteytetään. Hakijan ei tarvitse itse tietää tai valita, millä valintatavalla hän hakee koulutukseen, vaan valinnat tehdään hakulomakkeella ilmoitettujen tutkintojen ja tietojen perusteella. Ensin suoritetaan opiskelijavalinta todistusten perusteella, jonka jälkeen järjestetään AMK-valintakoe. Suurin osa AMK-koulutuksista käyttää valtakunnallista digitaalista valintakoetta, joka mahdollistaa kokeen tekemisen Oulussa, vaikka hakisi Helsingistä opiskelupaikkaa. Samoin hakija voi tehdä yhdellä suorituskerralla useamman kuin yhden hakukohteen kokeen. Valintakokeessa on kaikille yhteisiä osioita sekä alakohtaisia osioita. Poikkeuksiakin löytyy, jonka vuoksi hakemansa alan hakukriteerit kannattaa aina tarkistaa kyseisen ammattikorkeakoulun verkkosivuilta tai www.ammattikorkeakouluun.fi sivustolta, jonne on koottu runsaasti hyödyllistä tietoa ammattikorkeakoulujen opintojen sisällöistä ja opiskelijavalinnasta.

Mikäli korkeakoulupaikka jää saamatta, on hyvä muistaa erilaiset joustavat väylät korkeakouluopintoihin. Avoimen yliopiston ja avoimen ammattikorkeakoulun kautta voit kokeilla korkeakouluopintoja ja suorittaa tutkintoihin sisältyviä opintoja.


Hakijan muistilista

  1. Ole ajoissa liikkeellä. Mieti, mikä sinua kiinnostaa ja tutustu eri oppilaitosten koulutustarjontaan monipuolisesti. Kysy apua ja pohdi asioita ääneen. Älä jätä hakulomakkeen täyttämistä viimeiseen päivään.
  2. Hakijan paras tietolähde on www.opintopolku.fi -sivusto. Toisen asteen opintoihin ja korkeakouluopintoihin haetaan Opintopolku verkkosivujen kautta. Sivuilta saat ajantasaista tietoa koulutusten sisällöistä, hakukriteereistä, opiskelupaikkakunnista ym.
  3. Seuraa sähköpostiasi. Erillistä valintakoekutsua ei lähetetä enää kotiin postitse, vaan hakija saa sähköpostiin tarkemmat ohjeet esimerkiksi pääsykokeeseen osallistumista varten.
  4. Valmistaudu mahdolliseen valintakokeeseen. Alasta ja valintakokeesta riippuen kertaile lukion kursseja, seuraa hakemasi alan ajankohtaisia uutisia, tutustu hakemasi alan vaatimuksiin ja tarkista, että sinulla on asianmukaiset laitteet kunnossa (tietokone ja henkilöllisyystodistus).
  5. Muista ottaa opiskelupaikka vastaan!
  6. Mikäli et päässyt tällä kertaa hakemaasi oppilaitokseen, älä lannistu. Muista jatkuvat haut, lisähaut, valmistavat koulutukset, avoimet korkeakouluopinnot ym. Juttele opinto-ohjaajasi ja tukihenkilösi kanssa.

Tsemppiä kevään hakuihin ja mielenkiintoista elämänmatkaa!


KEVÄÄN 2020 TÄRKEÄT PÄIVÄMÄÄRÄT

8.1. −22.1.2020
Haku ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen vieraskielisiin koulutuksiin & taideyliopiston koulutuksiin
18.2.-10.3.2020
Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen
11.3.-1.4.2020
Haku vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen
18.3.−1.4.2020
Haku ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin
19.5.-21.7.2020
Haku perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin (kymppiluokka, VALMA, LUVA)


Marianne Tapper

Opinto-ohjaaja, ammatillinen opettaja